The why & the how

Tässä postauksessa on luvassa pitkät sepustukset hakuprosessista ihan siitä alkaen, miksi halusin ylipäätään lähteä. Nyt kun lähtöön on enää viikko (huii), on ehkä hyvä muistella näitäkin vaiheita. Vaihdon lopussa raporttia tehdessä kun tuskin muistuisi enää mieleen. :)

 

Miksi hain vaihtoon?

Yksinkertaisin vastaus olisi varmaan, että tämä on mulla verissä. Olisin halunnut lähteä vaihtoon jo amiksessa opiskellessa, mutta muistaakseni kaksoistutkintolaisena aikataulut menivät niin ristiin, että se ei ollut mahdollista. Ja tuskinpa olisi ollut varaakaan lähteä.

Siispä lupasin itselleni ammattikorkeaan hakiessa, että tällä kertaa mahdollisuus vaihtoon täytyy käyttää, että ei jää harmittamaan. Aikaisemmin ulkomailla olleena tiedän sen olevan niin hieno kokemus. :) Parhaimmillaan se on todella kasvattavaa ja jätät osan itsestäsi siihen maahan – näin kliseisesti sanottuna. Ainakin aika Luxissa oli ehdottomasti tähän astisen elämäni parasta ja muistelen sitä edelleen lämmöllä. Yritän olla peilaamatta tulevan vaihdon kokemuksia liikaa siihen (koska rima on tosi korkealla!), mutta sitä tulee varmaan pakostakin tehtyä jonkun verran.

Olen vasta toisen vuoden opiskelija eikä vaihtoon lähtöä vissiin periaatteessa suositella näin “aikaisin”, mutta hätähousu mikä hätähousu. Pakko lähteä heti kun mahdollista!

 

Miksi Hollanti?

Vaihtoa pohtiessa selasin viestinnän paikkoja ja tein pientä karsintaa. Suurin osa viestinnän koulutuksista painottuu graafiseen suunnitteluun, mikä ei oikeastaan ole mun juttu. Ammatilliset kiinnostuksen kohteet ovat ihan muualla ja se rajasi jo maavalikoimaa aika rajusti. Digitaalista viestintää vastaavia koulutuksia on muissa maissa aika vähän, joten jäljelle jäivät Hollanti, Belgia ja muistaakseni joku kolmas maa, joka ei jostain syystä innostanut.

Lopulta hain siis kahteen kaupunkiin Hollannissa (Utrecht ja Arnhem) ja yhteen Belgiassa (Gent). Näistä Hollanti ja Utrecht valikoitui ykkösvaihtoehdoksi lähinnä kurssivalintojen takia, koska noiden kahden maan väliltä mulle oli oikeastaan ihan sama kumpaan menisin. Kivoja Benelux-maita molemmat, tosin Belgiassa olen ehtinyt jo käydä.

Vaikka opiskelu ei ole vaihdon tärkein anti, niin ajattelin etten halua tuhlata aikaa kursseihin jotka ei pätkääkään kiinnosta. En ole kuitenkaan lähdössä vaihtoon bilettämään, vaan haluaisin saada myös koulusta jotain irti. Utrechtissa oli siis tarjolla International Communication & Media -niminen paketti jossa oli myös kiinnostavan kuuloisia Media Psychology -kursseja, Gentissä jotain viestintää (:D) ja Arnhemissa mobiilisovelluskehittämisen kurssi.

 

Sisäinen haku

Lähetin sisäisen hakemuksen (johon laitettiin tyyliin omat tiedot ja lyhyt motivaatiokirje) ihan tammikuun lopussa ja suunnilleen 2,5 viikon kuluttua, helmikuun puolessavälissä, sain hyväksymissähköpostin. Olin siis koulun puolesta ok vaihtoon ja saisin hakea Hogeschool Utrechtiin. Koska hain niin aikaisin, kevät ja kesä meni vain odotellessa.

Siinä odotellessa päätin lähteä mukaan vaihtaritutortoimintaan. Keväällä ja syksyllä tuli käytettyä siihen jonkun verran aikaa ja voin kyllä suositella tutorointia, jos yhtään löytyy kiinnostusta. Tuli tutustuttua valtavaan määrään uusia ihmisiä ja sain pari hyvää uutta kaveria. :)

 

Haku kouluun

Joskus syyskuussa tuli maili, jossa muistuteltiin että pitäisi tehdä se varsinainen haku kohdekouluun. Sain tietää että en voi ehkä sekoittaa kursseja kahdesta paketista, eli haluamani Media Psychology jäi pois. Voisin ehkä kuitenkin ensi viikolla yrittää muuttaa vielä kursseja, jää nähtäväksi.

Hakemuksen lähettäminen koululle oli yllättävän simppeli juttu. Hollanti on kuitenkin aika edistynyt maa ja ainakin tuossa koulussa oli suht samanlaiset sähköiset systeemit kuin mitä Suomesta löytyy. Ei ehkä maailman jouhevimmat, mutta toimivat kuitenkin.

Hankin siis muutamia dokumentteja ja naputtelin hakemuslomakkeet niin valmiiksi kuin osasin. Dokumentit oli siis kopio passista, opintosuoritusote englanniksi, Learning Agreement (kurssisuunnitelma) ja kielitaitotodistus. Ei siis mitään kovin kummallista, eikä koululle tarvinnut väsätä minkäänlaista portfoliotakaan. Hankaluuksia aiheutti lähinnä Learning Agreementin täyttäminen, kun siinä oli niin monta kohtaa ja piti metsästää erilaisia EU-koodeja ja mitä lie.

Tämän jälkeen tarkistutin hakemuksen kv-koordinaattorilla, ihan vaan ettei se tulisi bumerangina takaisin, ja pistin hakemuksen matkaan 10.10.

Sen jälkeen alkoi taas odottelu. 27.10. kävin vaihto-orientaatiossa, mikä oli suurimmalta osin tuttua kauraa, mutta siellä käytiin myös monia hyödyllisiä käytännön asioita läpi. En ollut aiemmin osannut oikein ajatellakaan koko vaihtoa ja orientaation jälkeen se tuntui viimein vähän todellisemmalta. Niin ja sain motivaatiota opiskella vähän hollantia!

Marraskuun puolessavälissä sain sitten viimein hyväksynnän vaihtokoululta! 🎉  Pääsin tekemään ihan konkreettisia järjestelyjä. Ostin menolennon aika pian ja tein ne jo au pair -valmisteluista tutut ilmoitukset Kelaan ulkomailla oleskelusta ja Ulkoministeriölle matkustusilmoituksen. Tällä kertaa mulla oli myös kämppä Suomessa (tai siis soluhuone), jonka sain vuokrattua Facebookin kautta. Lisäksi piti tietysti hankkia katto pään päälle Utrechtista, mutta se on ihan oman postauksen tarina.

Aikaa on siis mennyt, mutta suurin osa siitä on ollut odottelua. Kohta se odotus on kuitenkin ohi!

 

In English:

This post is all about why & how I ended up going to Utrecht. Now that it’s only a week until departure (!!) I figured it would be a good time. It makes it easier for me in the future when I have to write the exchange report… thing.

So why did I want to go on exchange? Well, that’s just who I am. I already wanted to go when I studied in vocational school (I was like 17) but due to various reasons it wasn’t really possible. So when I applied to UAS I decided I wouldn’t let the opportunity slip away. Since I have been abroad before I know it would be a great experience. At least my time in Luxembourg was the best of my life and I still think about it almost every day. :)

Why Netherlands? Mostly for the course offer to be honest. Before I applied I was going through schools and saw that many of them had more graphic design courses which really aren’t for me. My professional interests lie elsewhere and not many schools offer courses similar to Digital media. Naturally that limited the choices quite a lot already. I was left with Netherlands and Belgium and ended up applying to 3 cities: Utrecht, Gent and Arnhem. Utrecht had a course module called International Communication & Media which also has some Media Psychology courses and it sounded the most interesting.

Even if studying isn’t the most important thing during the exchange I’m not going there just to party either. It would be nice to study something even remotely interesting and get something out of it.

I sent the application to my school in the end of January and by mid-February I was accepted for exchange (with Utrecht as my destination obviously). After that I just had to wait because I applied so early and spent some time doing exchange tutoring etc. In September it was time to think about these things again.

I sent the actual application to Hogeschool Utrecht, went to pre-departure orientation and after I got the final confirmation in mid-November I could finally start doing some concrete preparations. Flights, subleasing my room here in Helsinki, finding accommodation in Utrecht (which will get its own post) and some bureaucracy things in Finland.

Quite basic things really and most of the time has been just waiting. But yeah, now there’s only a week to go! Exciting!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s